Vappumenu kymmenelle

  • 2 h Työaika
  • 2 h Valmistusaika
  • Keskitaso Vaikeustaso
Vappu - menu kymmenelle
  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

39 arvostelua. Keskiarvo: 3.6/5

Ei arvosteluja

Hellapoliisi logo

Tässä ehdotus valmiiseen vappumenuun!
Vappu on toukokuussa vietettävä työläisten juhla, jolloin iloinen karnevaalihenki normaalisti täyttää kadut ja kaupungit. Ilmojen salliessa on hyvä syy kaivaa grilli esille ja ottaa esimakua lähestyvästä grillikaudesta. Pihan perältä saattaa jo pilkahdella narsissejakin. Vaikka luonto on vasta heräilemässä talven jäljiltä, on ihana pysähtyä hetkeksi nauttimaan perheen ja ystävien kesken pikkupurtavaa terassille tai keittiön pöydän äärelle.

Katso lisää VAPPU reseptejä

Advertising information

Vappu - menu kymmenelle

MENU

Perunasalaatti
Juustosalaatti
Savulohi-ruisnapit
Parmankinkkua ja melonia
Katkarapu-kolmioleivät
Coleslaw
Lihapyöryköitä ja grillattuja pikkunakkeja
Grillattua porsaan ulkofileetä ja varhaisperunoita
Ratatouille
Munkit
Berliininpullat
Tuulihattudonitsit
Mansikoita ja kinuskidippi
Simaa

vapun perunasalaatti

Perunasalaatti

Perunasalaatti kuuluu kaikkiin niihin hetkiin, kun herkutellaan pikkusuolaisella. Se on herkullinen sellaisenaan tai muun ruoan lisänä.

Ainekset

10 annosta
10 annosta
  • 1½ kg perunoita
  • 1 tl suolaa
  • 1 hopeasipuli TAI
  • 1 keltasipuli (vaihtoehto)
  • 2 omenaa
  • 2 maustekurkkua
  • 2 prk kermaviiliä
  • 2 tl sinappia
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • ripaus ripaus suolaa
  • ½-1 ruukku persiljaa hienonnettuna

Valmistusohje

  • Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä ja kuori jäähtyneenä.
  • Kuutioi perunat tasakokoisiksi kuutioiksi. Silppua sipuli. Kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa omena pieniksi kuutioiksi.
  • Kuutioi myös maustekurkut. Sekoita kermaviilin joukkoon sinappi, sitruunamehu, suolaa ja persiljasilppua.
  • Sekoita kastike muiden ainesten joukkoon ja tarkista maku.
juustosalaatti

Juustosalaatti

Muun pikkusuolaisen kanssa tarjottava raikas salaatti syntyy muutamasta herkullisesta raaka-aineesta. Suurenna tarpeen mukaan.

Ainekset

10 annosta
4 annosta
  • 1 ruukku jääsalaattia
  • tai friseesalaattia
  • 200 g kermajuustoa
  • 125 g mozzarellaa
  • 100-200 g miniluumutomaatteja
  • 1 punasipuli

Valmistusohje

  • Revi ruukku- tai friseesalaatti vadille.
  • Paloittele kermajuusto ja mozzarella.
  • Puolita miniluumutomaatit.
  • Leikkaa kuorittu punasipuli ohuiksi renkaiksi.
  • Laita ainekset vadille ja tarjoa sellaisenaan tai salaattikastikkeen kanssa.
vappu

Savulohi-ruisnapit

Ruisnapit täytettynä ovat juhliin sopivaa pikkupurtavaa. Täytteeseen voit laittaa omia suosikkiaineksia aina kinkusta, savuporosta tai katkaravuista kasviksiin.

Ainekset

10 annosta
noin 20 kappaletta
  • 20 kpl ruisnappeja
  • 200 g ruohosipulituorejuustoa
  • 400 g lämminsavustettua lohta
  • 1 ruukku ruohosipulia silputtuna
  • 200 g ranskankermaa
  • sitruunapippuria

Valmistusohje

  • Lado ruisnapit työlaudalle tai tarjoiluvadille.
  • Sekoita ruohosipulituorejuusto, paloiteltu lämminsavulohi, silputtu ruohosipuli, ranskankerma ja sitruunapippuri keskenään.
  • Tarkista maku.
  • Pursota tai lusikoi ruisnappien päälle.
coleslaw

Coleslaw

Coleslaw on herkullinen grilliruokien ja muiden pikkusuolaisten kanssa tarjottava lisäke. Sitä voit kätkeä myös itse tehtyjen hampurilaisten väliin. Säilytä viileässä tarjoiluhetkeen saakka.

Ainekset

10 annosta
  • 500 g varhaiskaalia
  • 2 porkkanaa
  • 2 dl majoneesia
  • 1 tl sinappia
  • 1 rkl vaaleaa viinietikkaa
  • mustapippuria myllystä
  • ripaus suolaa
  • (persiljaa)

Valmistusohje

  • Raasta kaali ja kuoritut porkkanat karkealla raastinterällä.
  • Sekoita majoneesi, sinappi, viinietikka, mustapippuri ja suola keskenään.
  • Sekoita kastike raasteen joukkoon.
  • Ripottele joukkoon tuoretta persiljaa.

Parmankinkkua ja melonia

Tyylikäs pikkusuolainen valmistuu muutamassa minuutissa. Halutessasi voit valmistaa näitä myös pieniin cocktailtikkuihin ja pujottaa seuraksi vaikkapa mozzarellajuustoa ja tuoretta basilikaa.

Ainekset

10 annosta
10-20 annospalaa
  • ½ pienehkö cantaloupe-meloni
  • 70 g parmankinkkua

Valmistusohje

  • Kuori ja paloittele meloni pitkulaisiksi suikaleiksi tai viipaleiksi.
  • Kiepauta ympärille Parmankinkkua.
  • Laita tarjoiluvadille.
  • Vinkki! Valuta päälle halutessasi balsamico-kastiketta ja rouhi pinnalle mustapippuria! Koristele rucolalla.

Katkarapu kolmioleivät

Folioon käärityt kolmioleivät sopivat erityisesti vapputarjoiluihin, jotka nautitaan retkievästen muodossa ulkona.

Ainekset

10 annosta
10 annosta
  • 10 isoa paahtoleipäviipaletta
  • 200 g tuorejuustoa
  • 1 dl sitruunamajoneesia
  • sitruunapippuria
  • 10 miniluumutomaattia
  • 150 g katkarapuja
  • rucolaa

Valmistusohje

  • Leikkaa leivistä kuoret ja puolita leipäviipaleet vinoviipaleiksi.
  • Sekoita tuorejuusto ja sitruunamajoneesi keskenään. Mausta sitruunapippurilla.
  • Voitele leipäviipaleet seoksella.
  • Laita päälle halkaistut miniluumutomaatit, katkarapuja ja rucolaa.
  • Laita leipäpalat päällekkäin. Kääri folioon ja nauti!

Lihapyörykät

Itse valmistetut lihapyörykät maistuvat milloin tahansa. Ne maistuvat hyviltä kylminä tai lämpöisinä tilanteen mukaan.

Ainekset

10 annosta
50 kappaletta
  • 1 ½ dl korppujauhoja
  • 3 dl vettä TAI
  • 3 dl kermaa (vaihtoehto)
  • 700 g jauhelihaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 tl paprikajauhetta
  • ¾ tl suolaa
  • ripaus cayennepippuria
  • 1 tl rakuunaa
  • 3 kevätsipulinvartta hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Valmistusohje

  • Mittaa kulhoon korppujauhot ja neste. Anna turvota hetki.
  • Lisää jauheliha, kananmunat, mausteet ja hienonnetut kevätsipulinvarret sekä valkosipulit.
  • Kääntele taikina tasaiseksi ja muotoile tasakokoisiksi pyöryköiksi.
  • Laita vieretysten leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai paista kuumassa pannussa rasvassa.
  • Vinkki! Pujota lihapyörykät pikkunakkien ja juustopalojen kanssa cocktailtikkuihin!

Grillattua porsaan ulkofileetä

Kevään ensimmäiset grilliherkut valmistuvat helposti. Porsaanliha on nopeasti kypsyvää ja mureaa. Muiden tarjottavien seurana fileepihvien ei tarvitse olla suuria. Mikäli tarjoat vain muutamaa laatua, voit kasvattaa lihan määrää 20-50 grammaa ruokailijaa kohden.

Ainekset

10 annosta
  • 1 kg porsaan ulkofileetä
Marinadi:
  • ½ dl öljyä
  • 1 rkl sinappia
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • mustapippuria myllystä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Valmistusohje

  • Poista lihasta mahdolliset kalvot ja leikkaa poikkisyin tasakokoisiksi pihveiksi. Nuiji kelmun välissä.
  • Sekoita marinadin ainekset ja laita liha maustumaan marinadin kanssa pussiin tai kulhoon.
  • Kääntele aineksia maustumisen aikana. Anna maustua muutama tunti tai mielellään yön yli.
  • Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen grillausta.
  • Grillaa fileepihvit molemmin puolin välillä kääntäen kuumassa öljytyssä grillissä.
  • Vinkki! Laita loppuvaiheessa grilliparilalle miniluumutomaatteja terttuina ja anna kuumentua.

Ratatouille

Ratatouille on ranskalainen kasvislisäke, joka maistuu upealta grillatun liharuoan seurana. Kasvisruokailija nauttii siitä sellaisenaankin.

Ainekset

10 annosta
4-10 annosta riippuen muun tarjoilun määrästä
  • ½ dl öljyä
  • 4 isoa sipulia
  • 1 iso munakoiso
  • 1 iso kesäkurpitsa
  • 1-2 paprikaa
  • 7 tomaattia
  • 2-3 dl vettä
  • 5 valkosipulinkynttä
  • maun mukaan suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • n. 1 tl kuivattua timjamia

Valmistusohje

  • Lohko sipulit, kuutioi munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika.
  • Vedä tomaatteihin ristikkäisviilto ja kasta ne kiehuvaan veteen, kunnes kuoret irtoavat. Poista kuoret ja pilko tomaatit paloiksi ja hienonna valkosipulinkynnet.
  • Kuumenna öljy pannulla. Paista sipulia, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja paprikaa viitisen minuuttia koko ajan käännellen.
  • Lisää tomaatit, vesi, valkosipulit, suola ja mustapippuri, sekä timjami.
  • Jatka kypsennystä vielä noin viisi minuuttia.
  • Tarjoa sellaisenaan tai muuan ruoan lisänä.
munkit

Munkit

Kun leivotaan, leivotaan kerralla iso taikina! Valmista osasta meheviä kuorrutettuja Berliininpullia ja osasta ihania munkkeja!

Ainekset

10 annosta
40 kappaletta
  • 1 litra maitoa
  • 100 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 4 tl kardemummaa
  • n. 24 dl vehnäjauhoja
  • 200 g voita sulatettuna
uppopaistamiseen:
  • n. 2 litraa öljyä
Sokerointiin:
  • erikoishienoa sokeria

Valmistusohje

  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva.
  • Lisää suola, sokeri, kardemumma ja vehnäjauhot alustaen.
  • Vaivaa lopuksi joukkoon sulatettu voi.
  • Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla.
  • Leivo pyöreiksi pulliksi ja kohota hetki.
  • Laita öljy paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna. Laita kuumaan öljyyn yksi pulla reikäkauhaa apuna käyttäen. Mikäli pulla painuu pohjaan, öljy ei ole tarpeeksi kuumaa.
  • Laske kolmesta neljään pullaa kerrallaan öljyyn ja anna kypsyä. Käännä ympäri reikäkauhalla.
  • Nosta munkit talouspaperin päälle tarjottimelle ja kääntele Siro erikoishienossa sokerissa.
  • Vinkki! Jos haluat hillomunkkeja, laita pursotinpussiin tasaista hilloa tai marmeladia ja pursota ohutteräisellä pursotinterällä munkin pohjan läpi hilloa munkin sisään.
  • HUOM! Varaa munkkeja paistaessasi lähelle kansi, jolla voit tukahduttaa mahdollisesti syttyvän tulen. Pidä vesi kaukana munkkikattilasta!
  • Huom! Jos haluat valmistaa lisäksi Berliininpullia, säästä puolet taikinasta pullia varten!

Berliininpullat

Valmista munkkitaikinasta herkullisia Berliininpullia. Käytä tähän puolet munkkitaikinasta.

Ainekset

10 annosta
Lisäksi:
  • 1 muna
  • n. 300 g mansikanmakuista tomusokeria
  • tilkka vettä

Valmistusohje

  • Ota puolet munkkitaikinasta sivuun ja valmista kuten munkit, mutta kohota pyöritettyjä pikkupullia liinan alla 15-20 minuuttia.
  • Voitele kananmunalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  • Sekoita mansikanmakuisen tomusokerin joukkoon vettä sen verran, että seoksesta tulee paksu, mutta levittyvä.
  • Valuta kuorrute munkkien päälle.
  • Vinkki! Voit halutessasi laittaa pullat muffini- tai muihin leivosvuokiin.

Tuulihattu donitsit

Tuulihatut ovat ihania, ilmavia suupaloja, joita voit täytteitä vaihdellen tarjota suolaisina tai makeina herkkuina.

Ainekset

10 annosta
16-18 kappaletta
  • 3 dl vettä
  • 150 g voita
  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • 4 kananmunaa
Täyte:
  • 2 dl vispikermaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
  • 2 dl kaakaotomusokeria TAI
  • 2 dl mansikanmakuista tomusokeria (vaihtoehto)
  • n. 2 rkl vettä

Valmistusohje

  • Mittaa kattilaan vesi ja voi. Kuumenna, kunnes voi on sulanut.
  • Lisää vehnäjauhot yhdellä kertaa ja sekoita voimakkaasti, kunnes seoksesta muodostuu kiinteä pallo.
  • Anna jäähtyä hetki ja lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Pursota taikinasta tasakokoisia rinkuloita tai pieniä palleroita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Paista 200 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut ja saanut kauniin värin.
  • Halkaise ja täytä jäähtyneet tuulihattudonitsit. Leikkaa puolikkaiksi ja pursota alimmalle sokerilla ja vaniljasokerilla maustettua, vaahdotettua kermaa.
  • Sekoita kaakaotomusokerista tai mansikanmakuisesta tomusokerista ja vesitilkasta paksu, mutta levittyvä tahna.
  • Valuta se täytettyjen tuulihattudonitsien päälle. Säilytä jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.
  • Vinkki! Voit pakastaa paistetut tuulihatut ilman täytteitä ja kuorrutusta. Ota huoneenlämpöön hetki ennen tarjoilua.

Mansikoita ja kinuskinen dippikastike

Vappuna nautitaan mansikoita herkulliseen kinuskiseen kastikkeeseen dippaillen!

Ainekset

10 annosta
noin 10 annosta
  • 2 l tuoreita mansikoita
Dippikastike:
  • 400 g ranskankermaa
  • 1 – 1 ½ dl fariinisokeria
  • ½ - 1 tl vaniljasokeria

Valmistusohje

  • Sekoita fariinisokeri ranskankerman joukkoon ja anna sokerin liueta.
  • Tarjoa seuraksi tuoreita mansikoita.
Sima

Sima

Vapun ehdoton juhlajuoma on tietysti itse valmistettu sima! Valmista kerralla reilu määrä ja ilahduta naapuria, työkaveria tai ystävää omalla pullolla.

Ainekset

10 annosta
8 l valmista simaa
  • 8 l vettä
  • 500 g fariinisokeria
  • 500 g taloussokeria
  • 2-3 sitruunan mehu puristettuna
  • 1/4 tl tuoretta hiivaa TAI
  • 3/4 tl kuivahiivaa kuivahiivaa
  • rusinoita

Valmistusohje

  • Kiehauta osa vedestä ja kaada sokerien päälle. Mikäli haluat tummempaa simaa, käytä pelkästään fariinisokeria.
  • Lisää loput vedestä, sekä sitruunoista puristettu mehu. Liuota hiiva pieneen nestetilkkaan ja lisää se haaleaan (noin 40 astetta) sokeriveteen.
  • Pullota sima seuraavana päivänä.
  • Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina.
  • Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.
  • Sima valmistuu viileässä noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä.
  • Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa. Kun rusinat nousevat pullossa pintaan, se on yleensä merkki siitä, että sima on valmista.

Advertising information

Julkaisupäivä:

Reseptin on laatinut:

Yhteistyössä