Kinkku-herkkusienimunakasrulla
- 50 min Työaika
- 20 min Valmistusaika
- Helppo Vaikeustaso
Uusimmat reseptit
Advertising information
Ainekset
- 5 dl maito
- 5 kananmuna
- 1 tl suola
- 1 ½ dl vehnäjauho
Täyte
- Champ Herkkusieni
- ½ nippu kevätsipuli
- 200 g palvikinkkurouhe
- 100 g miniluumutomaatti
- 2 rkl öljy
- suola
- mustapippuri
- 1-2 dl juustoraaste
- Vihreäkeiju oregano
Kotimaisia herkkusieniä on saatavilla läpi vuoden. Ne ovat terveellisiä ja turvallisia käyttää. Ne ovat myös mainiota lähiruokaa, sillä ne on viljelty Suomessa. Käytä niitä rohkeasti arkisessa ruoanlaitossa ja lisää erilaisten kastikkeiden, pataruokien ja paistosten joukkoon. Silppua mureketaikinaan, viipaloi keittoon tai valmista salaatti.
Tiesitkö tämän viljellyistä herkkusienistä?
Tiesitkö että herkkusieniä tuotetaan Suomessa noin 2 miljoonaa kiloa vuosittain?
Kotimaisen viljellyn sienen tunnistaa pakkauksen sirkkalehtimerkistä.
Kotimaiset herkkusienet kasvavat hygieenisissä olosuhteissa. Niiden kasvualusta koostuu oljista ja turpeesta. Sienirihmasto ympätään vehnänjyvään ja siirretään kasvualustalle pimeisiin kasvatushuoneisiin.
Noin kolmen viikon kuluttua ilmestyvät ensimmäiset lakit näkyviin tummasta kasvualustasta. Samasta alustasta saadaan kolme satoa. Sienet kerätään käsin suoraan myyntipakkauksiin, jäähdytetään ja toimitetaan kauppoihin.
Tuore valkoinen herkkusieni on kiinteä ja vaalea. Leikkuupinta vivahtaa joskus hennosti vaaleanpunaiseen. Ruskea herkkusieni on maultaan vaaleaa voimakkaampi. Herkkusienten koko vaihtelee pienestä nappimaisesta keskikokoon, jumboon ja vielä isompaan.
Isoja ruskeita herkkusieniä kutsutaan portobelloiksi. Koska ruskean herkkusienen kuiva-ainepitoisuus on valkoista suurempi, säilyttää se tilavuutensa ruoanlaitossa valkoista paremmin. Tuoreen herkkusienen maku on hento ja pähkinäinen.
Ennen ruoaksi valmistamista herkkusienet puhdistetaan. Turve harjataan kevyesti tai pyyhkäistään talouspaperilla. Tarvittaessa sienet voi nopeasti huuhdella kylmällä vedellä. Huuhdotut sienet kuivataan esimerkiksi talouspaperilla.
Herkkusieni säilyy kylmässä, +2-5 asteessa. Ne kannattaa säilyttää paperipussissa veden haihtumisen estämiseksi. Sienet säilyvät noin viikon.
Kinkku-herkkusienimunakasrulla
5-10 annosta
5 munaa
5 dl maitoa
1 tl suolaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
Täyte:
Champ Herkkusieniä
½ nippu kevätsipulia
200 g palvikinkkukuutioita tai -suikaleita
100 g miniluumutomaatteja
2 rkl öljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
1-2 dl juustoraastetta
Pinnalle:
Vihreäkeiju oreganoa
Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon maito, suola ja vehnäjauhot.
Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen malliseen isoon uunivuokaan tai reunalliselle uunipellille.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Kumoa munakaslevy leivinpaperin päälle ja valmista täyte.
Leikkaa Champ herkkusienet lohkoiksi tai viipaleiksi.
Hienonna kevätsipuli ja kuutioi tai suikaloi palvikinkku. Puolita miniluumutomaatit.
Kuumenna öljy pannulla. Lisää herkkusienet, kevätsipuli, kinkku ja miniluumutomaatit. Kääntele kovalla lämmöllä muutaman minuutin ajan, kunnes tomaatit pehmenevät. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon juustoraastetta.
Levitä seos munakaslevylle ja kääri mahdollisimman tiukalle rullalle.
Siirrä tarjoiluvadille. Koristele Vihreäkeiju oreganolla.
Tarjoa lounaaksi, iltapalaksi tai illanistujaistarjottavana.