Toffeinen mansikka-raparperitorttu
Uusimmat reseptit
Advertising information
Kesän herkkuleivonnainen syntyy raparperista ja mansikoista. Tämän
kruunaa makea tiivistetystä maidosta keitetty toffee, jonka makeuden
taittaa kerma-rahkaseos.
Tortun aikaavievin osuus on tiivistemaidon keittäminen, mutta sekin
kiehuu itsekseen, kun muistaa välillä lisäillä kattilaan hieman vettä.
Maidon voi keittää jo vaikka muutamaa päivää aiemmin valmiiksi ja
säilyttää jääkaapissa, näin itse piiras syntyy noin kymmenessä
minuutissa.
Toffeinen mansikka-raparperitorttu
n. 10 annosta
1 prk kondensoitua, eli tiivistettyä, makeutettua maitoa
Täyte:
2 pienehköä raparperinvartta
1 rkl vettä
3-4 rkl siirappia
ripaus kanelia
100 g mansikoita paloiteltuina
Pohja:
12 kpl Savoiardikeksejä
Kostutus:
n. 1 1/2 dl mansikka-, tai marjalimua/mehua
2 dl vispikermaa
100 g vaniljarahkaa
1 DrOetker luomuvaniljatanko
sokeria tarvittaessa
Pinnalle:
muutama suklaakeksi murustettuna
100-150 g mansikoita
Aloita keittämällä tiivistemaito. Laita säilykepurkki avaamattomana
kattilaan ja kaada päälle vettä sen verran, että purkki peittyy. Keitä
miedolla lämmöllä noin kolme tuntia. Lisää tarvittaessa vettä
keittämisen aikana.
Leikkaa huuhdellut raparperinvarret ohuiksi viipaleiksi, laita ne
pieneen kasariin yhdessä veden ja siirapin kanssa, lisää joukkoon
ripaus kanelia. Anna kiehua miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan,
kunnes raparperit pehmenevät. Jäähdytä.
Poista halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuoasta pohja. Laita pelkät vuoan
reunat suoraan tarjoiluvadille. Asettele vadille savoiardikeksit,
kostuta.
Levitä kostutettujen keksien päälle raparperiseos ja mansikat. Kaada päälle jäähtynyt toffee.
Vaahdota vispikerma, lisää joukkoon vaniljarahka ja halkaistusta
vaniljatangosta koverrettu sisus, lisää sokeria tarvittaessa. Huomioi,
että muu täyte on erittäin makeaa. Levitä vaahto muun täytteen päälle
tasaiseksi kerrokseksi. Pyöräytä leivonnainen veitsellä irti
piirasvuoan reunoja pitkin, poista vuoan reunat.
Koristele murustetuilla suklaakekseillä ja tuoreilla mansikoilla.