Juhannusmenu kymmenelle

  • 3 h Työaika
  • 3 h Valmistusaika
  • Keskitaso Vaikeustaso
juhannusmenu kymmenelle
  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

34 arvostelua. Keskiarvo: 4/5

Ei arvosteluja

Hellapoliisi logo

Keskikesän juhlaa eli juhannusta riennetään usein viettämään maaseudun rauhaan rantakokon äärelle. Oma eksotiikkansa on juhlia juhannusta autiossa kaupungissakin. Vietitpä juhannusta missä tahansa, on lupa nauttia ihanista kesäherkuista.

Yhdessä valmistettu ateria on oma ohjelmanumeronsa, jonka lopputuloksesta pääsee nauttimaan koko seurue. Annosmäärät ovat viitteellisiä ja riittävyyteen vaikuttaa aina kaikkien tarjottavien yhteismäärä. Mitä useampaa lajia tarjottavaa, sen pienempi menekki kutakin laatua kohden.
(Juhannusmenu on julkaistu Kodin juhlakirjassa (2013)

Katso lisää JUHANNUS reseptejä

Advertising information

Juhannusmenu

Vadelma-raparperimehu
Koivunmahla-sitruunamelissajuoma
Perunarieskat
Sillikaviaari ja varhaisperunat
Tzatziki
Savulohi
Fetasalaatti ja Paholaisen salaattikastike
Porkkana-Boston ja valkosipulilevite
Täytetyt paprikat
Possu-pekonisienivartaat
Broileri-kasvisvartaat
Mansikka-marenkirulla

Raparperijuoma

Vadelma-raparperimehu

Tuoreista rapapereista ja pakastevadelmista valmistat herkullisen kesäjuoman helposti. Sitruunahappoa löydät tavallisista marketeista.

Ainekset

10 annosta
Vadelma-raparperimehu (3 l)
  • 2 l raparperiviipaleita
  • 1 l vadelmia
  • 3 rkl sitruunahappoa
  • 3 l kiehuvaa vettä
  • 8 dl sokeria

Valmistusohje

  • Mittaa raparperiviipaleet, vadelmat ja sitruunahappo isoon kulhoon tai talousämpäriin.
  • Siivilöi harson läpi. Lisää sokeri ja anna sokerin liueta joukkoon.
  • Jaa mehu pulloihin.
  • Säilytä vadelma-raparperimehu kylmässä.
Koivunmahlajuoma

Koivunmahla-sitruunamelissajuoma

Ihana kesäjuoma valmistetaan koivunmahlajuomasta ja sitruunalimusta. Voit soseuttaa joukkoon halutessasi mustikoita tai mansikoita. Tarjoa juhlavasti kuohuviinilaseista.

Ainekset

10 annosta
Koivunmahla-sitruunamelissajuoma
  • ½ l koivunmahlajuomaa
  • ½ l sitruunalimua
  • ½-1 ruukku sitruunamelissaa
  • 1-2 limettiä viipaleina
  • 1 tl ruokosokerisiirappia/juoma

Valmistusohje

  • Laita jokaisen juomalasin pohjalle teelusikallinen ruokosokerisiirappia.
  • Sekoita kannussa koivunmahlajuoma, sitruunalimu ja hienoksi silputtu sitruunamelissa.
  • Jaa juoma laseihin ja koristele limetillä.
Perunarieskat

Perunarieskat

Valmista helppotekoiset perunarieskat ihanan kesäaterian seuraksi. Tästä reseptistä selviytyy lapsetkin. Perunasoseen voit valmistaa myös perunasosejauheesta.

Ainekset

10 annosta
Perunarieskat
  • 8 dl perunasosetta
  • 1 kananmuna
  • 1 ½ tl suolaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ dl öljyä

Valmistusohje

  • Sekoita perunasoseen joukkoon kananmuna, suola ja keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe sekä öljy.
  • Pyöritä tangoksi ja jaa tasakokoisiin paloihin.
  • Pyöritä palloiksi ja litistä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Pistele haarukalla ja paista 225-250-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
Sillikaviaari

Sillikaviaari

Sillikaviaari on mukava tapa tarjota silliä. Kalan suolaisuus taittuu muiden raaka-aineiden joukossa. Tarjoa varhaisperunoiden kanssa.

Ainekset

10 annosta
Sillikaviaari (5-10 annosta)
  • 300 g sillifileetä
  • 4 keitettyä kananmunaa
  • 350 g smetanaa
  • 1 dl ruohosipulia
  • mustapippuria myllystä
  • 1 tl sinappia

Valmistusohje

  • Paloittele tai hienonna sillifileet.
  • Hienonna keitetyt kananmunat.
  • Sekoita silli, hienonnetut munat, smetana, ruohosipuli, mustapippuria myllystä ja sinappi keskenään.
  • Nauti sillikaviaari varhaisperunoiden kanssa.
tzatziki

Tzatziki

Tzatziki on Kreikasta ja Välimeren maista tuttu jogurttikastike. Se on erinomainen kastike kaikenlaisen grilliruoan ja salaatin lisänä.

Ainekset

10 annosta
Tzatziki
  • 1 kg kreikkalaista jogurttia
  • 1 kurkku
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • ripaus suolaa

Valmistusohje

  • Laita jogurtti kulhoon.
  • Raasta kurkku ja purista siivilässä ylimääräinen neste pois.
  • Laita kurkkuraaste ja hienonnetut valkosipulinkynnet jogurtin joukkoon.
  • Ripottele joukkoon hieman suolaa.
  • Sekoita ainekset.
  • Säilytä tzatziki kylmässä tarjoiluhetkeen saakka.
Savustettu lohi

Savustettua lohta

Lohen savustus kuuluu kesään. Jos et omista savustuspönttöä, voit nauttia savustetusta lohesta valmistamalla sen helposti ja nopeasti sähkösavustimella.  Sähkösavustimella voit savustaa myös rivitalon tai kerrostalon pihassa, mikäli lähettyvillä on pistorasia.

Ainekset

10 annosta
Savustettua lohta
  • 1 kg lohifileetä
  • merisuolaa TAI
  • savustettua merisuolaa (vaihtoehto) TAI
  • sitruuna-merisuolaa (vaihtoehto)
  • savustuspönttö
  • 3-4 dl leppälastuja TAI
  • 3-4 dl savustuspurua (vaihtoehto)
  • n. 2 rkl sokeria

Valmistusohje

  • Suolaa lohifilee edellisiltana kevyesti karkealla merisuolalla.
  • Laita savustuspöntön pohjalle noin 3-4 dl leppälastuja, ripottele pinnalle noin 2 rkl sokeria.
  • Nosta ritilä päälle ja aseta lohifilee siihen nahkapuoli alaspäin.
  • Laita savustuspöntön kansi kiinni ja nosta se grilliin, jossa on vielä hyvä tuli. Savusta noin 20-25 minuuttia.
  • Nosta kypsä, savustettu lohifilee pois, poista nahka ja koristele tillillä tai ruohosipulilla.
Fetasalaatti

Fetasalaatti ja Paholaisen salaattikastike

Fetasalaatti on herkkua milloin tahansa! Kun tarjolla on useita laatuja, voi salaatti olla yksinkertainen ja muutamasta raaka-aineesta sekoitettu. Halutessasi voit lisätä joukkoon tomaattia, kurkkua ja punasipulia. Nauti ihanan itse tehdyn salaattikastikkeen kanssa.

Ainekset

10 annosta
Fetasalaatti ja Paholaisen salaattikastike (5-10 annosta)
  • 1 ruukku tuoretta rucolaa
  • 1 rasia salaattisekoitusta
  • 200-250 g fetajuustoa TAI
  • 200-250 g salaattijuustoa (vaihtoehto)
Paholaisen salaattikastike (noin 5 dl)
  • 1 sipuli
  • 1 punainen paprika
  • 3-4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 70 g tomaattipyreetä
  • ¾ dl sinappia
  • ¾ dl omenaviinietikkaa
  • mustapippuria myllystä
  • 3 dl rypsiöljyä
  • 1-2 dl vettä
  • ½ dl sokeria

Valmistusohje

  • Tee ensin fetasalaatti.
  • Laita rucola, salaattisekoitus ja paloiteltu fetajuusto tai salaattijuusto kulhoon tai laakealle vadille.
  • Tee seuraksi salaatinkastike.
  • Kuori ja pilko sipulit.
  • Poista paprikasta siemenet.
  • Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  • Laita ainekset kulhoon yhdessä tomaattipyreen, sinapin, omenaviinietikan ja mustapippurin kanssa.
  • Jauha tasaiseksi sauvasekoittimella.
  • Lisää rypsiöljy ja jatka sekoittamista.
  • Ohenna kastiketta vedellä ja mausta sokerilla.
  • Tarkista maku.
Porkkana-boston

Porkkana-Boston

Itse leivottua leipää ei voi vastustaa. Leivo leivät pieniin kartonkivuokiin, jossa ne on helppo kuljettaa tarvittaessa. Vuoka käy myös tarjoiluastiana.

Ainekset

10 annosta
  • 5 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • ½ dl sulatettua voita TAI
  • ½ dl öljy (vaihtoehto)
  • 1-2 porkkanaa raasteena
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • n. 10 dl vehnäjauhoja
Pinnalle:
  • vettä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä

Valmistusohje

  • Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
  • Liuota joukkoon hiiva.
  • Lisää suola ja sulatettu voi tai öljy sekä porkkanaraaste ja kaurahiutaleet.
  • Vaivaa joukkoon vehnäjauhot.
  • Kohota taikina lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.
  • Vaivaa taikinasta ilmakuplat ja leivo pötköksi.
  • Leikkaa tasakokoisiksi paloiksi ja pyöritä pieniksi sämpylöiksi.
  • Laita sämpylät vierekkäin lähelle toisiaan kartonkivuokiin tai voideltuun kakkuvuokaan.
  • Kohota.
  • Suihkauta pinnalle hieman vettä ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä.
  • Paista 175-200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes leivät näyttävät kypsiltä.

Valkosipulilevite

Raikkaan levitteen valmistat muutamassa minuutissa. Isommissa juhlissa säästät selvää rahaa, kun valmistat levitteet itse. Mausta omilla lempimausteillasi!

Ainekset

10 annosta
Valkosipulilevite
  • 100 g voita
  • 200 g maitorahkaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ripaus suolaa
  • ½ dl ruohosipulia silputtuna

Valmistusohje

  • Vatkaa hieman pehmennyt voi ja maitorahka keskenään.
  • Mausta hienonnetulla valkosipulilla, suolalla ja ruohosipulilla.
Täytetyt paprikat

Täytetyt paprikat

Täytetyt paprikat ovat ruokaisia. Käytä maustamisessa omia lempimausteitasi. Nämä paprikat ovat mietoja, joten voit halutessasi käyttää voimakkaampia mausteita (esimerkiksi tacomaustetta tai muuta vahvempaa mausteseosta).

Ainekset

10 annosta
  • 10 paprikaa
  • 1 ½ l vettä
  • 1 lihaliemikuutio TAI
  • 1 kasvisliemikuutio (vaihtoehto)
  • 6 dl riisiä
  • 1 iso silputtu sipuli
  • 1-2 dl tilliä silputtuna
  • mustapippuria myllystä
  • 2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 3-4 dl juustoraastetta
  • ½ tl kuivattua minttua
  • 2 rkl oliiviöljyä

Valmistusohje

  • Leikkaa paprikoista ”kansi” irti.
  • Keitä riisi liemikuutiolla maustetussa vedessä, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin.
  • Lisää joukkoon silputtu sipuli, tilli, mustapippuria, valkosipulin kynnet, juustoraaste, minttu ja oliiviöljy.
  • Tarkista maku.
  • Täytä paprikat seoksella ja laita paprikat uunivuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Kuumenna kuumassa grillissä välillä käännellen, kunnes juusto on sulanut täytteeseen ja paprikat ovat saaneet hieman väriä.
Possu-pekoni-sieni-vartaat

Possu-pekoni-sienivartaat

Mureimmat lihavartaat valmistat porsaan sisäfileestä. Marinoi lihaa mielellään yön yli tai muutama tunti ennen grillausta.

Ainekset

10 annosta
10-12 varrasta
  • 1,2 kg porsaan sisäfileetä
  • ¾ dl öljyä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 3-4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 300 g herkkusieniä
  • 150 g sulatejuustoa
  • 500 g pekonia
  • 4 maissintähkää
  • ripaus suolaa

Valmistusohje

  • Poista lihasta kalvot ja leikkaa filee muutaman sentin paksuisiksi viipaleiksi.
  • Laita öljy, soijakastike ja hienonnettua valkosipulia kulhoon ja kääntele fileeviipaleet seoksessa.
  • Anna maustua muutama tunti tai mielellään yön yli.
  • Poista herkkusienistä jalat ja lusikoi täytteeksi sulatejuustoa.
  • Kääri sienten ympärille pekonia.
  • Viipaloi maissintähkät tasakokoisiksi viipaleiksi.
  • Pujota lihaviipaleet, pekoni-herkkusienet ja maissiviipaleet vuorotellen varrastikkuihin.
  • Mikäli käytät puisia varrastikkuja, liota niitä vedessä noin 15 minuuttia ennen käyttöä.
  • Grillaa vartaat kuumassa grillissä välillä käännellen.
  • Ripauta lopuksi maissiviipaleiden päälle hieman suolaa.
Broileri-kasvisvartaat

Broileri-kasvisvartaat

Broilerista valmistetut vartaat ovat kevyitä ja helppoja syödä. Ne maistuvat myös lapsille.

Ainekset

10 annosta
Broileri-kasvisvartaat (14 kpl)
  • 1 kg broilerinfileetä
  • 2-3 rkl öljyä
  • 1 tl yrttitarhan mausteseosta
  • 1 tl suolaa
  • 10 tomaattia
  • 7 sipulia
  • 400 g kesäkurpitsaa

Valmistusohje

  • Leikkaa broilerinfileet sopiviksi suupaloiksi.
  • Sekoita öljyn joukkoon yrttitarhan mausteseos ja suola. Kääntele fileepalat öljy-mausteseoksessa.
  • Puolita tomaatit ja sipulit tai leikkaa reiluiksi lohkoiksi.
  • Leikkaa kesäkurpitsa reilunkokoisiksi viipaleiksi tai lohkoiksi.
  • Pujota ainekset vuorotellen varrastikkuihin.
  • Grillaa keskilämmöllä grillissä välillä käännellen.
Mansikka-marenkirulla

Mansikka-marenkirulla

Mikä sopisi paremmin kesäherkuttelun jälkiruoaksi kuin ihastuttava mansikoilla höystetty marenkirulla! Mansikat voi toki korvata myös muilla marjoilla tai hedelmillä.

Ainekset

10 annosta
  • 4 munanvalkuaista
  • 2 dl erikoishienosokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
Täyte:
  • 1 dl vispikermaa TAI
  • 1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (vaihtoehto)
  • 100 g maitorahkaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • maun mukaan sokeria
  • 1-2 dl mansikoita
Pinnalle:
  • mansikoita
  • sitruunamelissan lehtiä

Valmistusohje

  • Vaahdota munanvalkuaiset valkoiseksi vaahdoksi.
  • Lisää Siro-sokeri vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen.
  • Levitä marenkivaahto leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  • Kumoa marenkilevy leivinpaperin päälle ja irrota varovasti toinen leivinpaperi.
  • Tässä kohtaa marenki saattaa joistakin kohdista hieman revetä, mutta se ei haittaa.
  • Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon maitorahka.
  • Mausta vaniljasokerilla ja sokerilla.
  • Levitä seos marenkilevyn päälle ja lohko tai viipaloi päälle mansikoita.
  • Kääri leivinpaperia apuna käyttäen marenkilevy rullalle.
  • Nosta varovasti tarjoiluvadille.
  • Koristele mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Advertising information

Julkaisupäivä:

Reseptin on laatinut:

Yhteistyössä